Dette er viktig å passe på når du skal kjøpe bruktbil

Dersom du har planer om å kjøpe ny bruktbil kan det være en fordel å
sette seg inn i hva som er viktig å tenke på. Her har vi samlet noen viktige punkter å tenke på når du vurderer kjøp av en bruktbil.

1. Tenk nøye igjennom hva du trenger av en bil.

2. Ordne finansiering dersom det er nødvendig

3. Spør selger om å se service og reparasjons dokumentasjon

4. Spør om skader og om bilen har vært i en kollisjon.

5. Dersom det føles nødvendig, spør om å ta en NAF-test.

6. Prøvekjør bilen og ta en grundig sjekk over det som er lett å inspisere.

7. Undersøk kilometerstand på bilen og hvilken årsmodell.

8. Sjekk om bilen er fri for heftelser og skriv en god kontrakt dersom du gjør et kjøp.

1. Undersøk hvilke behov du har til en bruktbil

Før du bestemmer deg for hvilke bil du ønsker deg er det lurt å tenke over hva du har behov for i en bil og hvilke budsjett du har. Husk å tenk på drivstoffutgifter, forsikring, bompenger og vedlikehold i tillegg. Noen biler er dyrere enn andre også på dette området.

Alder på bruktbilen kan også ha mye å si for hvor mye vedlikehold som kreves. Selv om du finner en billig og eldre bil som virker å være i god stand, kan det fort bli store utgifter ved uventede reparasjoner.

Har du familie med barn kan det være lurt å kjøpe en romslig og behagelig bil, selv for dem som sitte i baksetene. Kanskje du har behov for å ta med barnevogn? Eller har du en jobb eller hobby som krever at man drar med seg en del utstyr vil det være lurt å vurdere en bil med større bagasjerom eller en varebil. Reiser du en del på fjellet kan det være lurt å kjøpe en bil med firehjulstrekk.

2. Undersøk og få orden på finansiering tidlig

Dersom du tenker å kjøpe ny eller bruktbil kan det vært lurt å få orden på finansiering før man tenker å gjøre et kjøp. Finansieringsbevis gir deg et bevis på at du har så mye du kan låne, slik at du kan gå gjennom handelen med en gang. Finansieringsbevis har vanligvis en periode der den er gyldig før du må søke på nytt. Det gjør at du ikke må gjennomføre et kjøp dersom du får et Finansieringsbevis.

Har du ikke finansieringsbevis før du kommer innom oss går det helt fint. Vi har gode avtaler hos finansieringsselskaper slik at vi kan gå gjennom en søknad på få minutter.

3. Prøvekjør og inspiser bruktbilen

Har du kommet så langt at du har funnet deg en bil du ønsker å kjøpe, er det en del undersøkelser man bør ta før man i det hele tatt vurderer kjøp. Det kan være lurt å ta med en bilkyndig dersom man ikke har så mye kunnskap selv. Test bilen i noen kilometer i ulike hastigheter, oppoverbakker, nedoverbakker og på veier som er litt dårlige.

Etter kjøreturen så ta en titt i hjulbuer, motorrom, understell og andre kjente feil den aktuelle bilen er kjent for. Det kan være lurt å undersøke litt på nett om bilen før man drar for å se på den, slik at du blir litt kjent med eventuelle kjente feil den aktuelle bilene pleier å få. Kontroller at kilometerstand og alder er innenfor normalen.

Her er noen punkter du kan høre/kjenne etter under prøvekjøring:

  • Kjenner du noen vibrasjoner i bilen når du kjører over 60 km/t?
  • Høres motor normal ut og hvordan er støynivået?
  • Hører du noen dunkelyder når det er litt humpete eller andre ulyder?
  • Kjennes gir normalt ut?
  • Fungerer bremser og håndbrekk som det skal?
  • Er styringen riktig? Kjører bilen med stødig kurs på rette strekker?
  • Virker klimaanlegget og A/C som det skal?
  • Lyser det noen lamper i dashbordet?
  • Fungerer det elektriske som det skal? Vindusvisker og spyleren foran og bak fungerer som det skal?


4. Spør om å få se dokumentasjon på service og reparasjone

Hvis du kjøper en nyere bruktbil som fremdeles har garanti er det veldig viktig at du får se service og eventuelle reparasjon dokumenter fra et godkjent verksted. Dersom service ikke har blitt fulgt vil ikke garantien gjelde lenger. Dokumentasjon gir også en indikasjons på hvor godt bilen er ivaretatt.

Spør om når registerreim / kjede sist ble byttet. Dersom det ikke er blitt byttet innenfor de intervallene som er anbefalt kan det være sannsynlighet for at den ryker og det kan bli kostbart. Det kan være lurt å spørre om bilen har vært i noen kollisjoner eller andre skader. Det kan være underliggende problemer som uforventet dukker dersom bilen ikke har vært undersøkt godt nok etter en kollisjon.

5. Spør om tilstandsrapport / NAF-test

For noen biler kan det være nødvendig å ta en NAF-test. NAF-test er en grundig undersøkelse av kjøretøy for å forstå hvilken tilstand kjøretøyet er i. Husk å les annonsen nøye før du vurderer kjøp. Det er lett å overse noe og undersøk det du ikke forstår i annonsen. Det kan bli unødvendig dyrt dersom det viser seg i annonsen at det er noe galt med bilen. 

Vi utfører alltid en sjekk av tilstanden på bilene våres, så hos oss vil du alltid få en godt kontrollert bil. 
Dersom det skulle oppstå noe uforventet har vi 3 måneders garanti. 


6. Sjekk heftelser og skriv en god kontakt

Nå som du endelig har kommet frem til en bil du ønsker deg og alt ser greit ut etter prøvekjøring og inspeksjon, er det på tide å gjøre klar for et eventuelt kjøp. Sjekk at det ikke er noen heftelser på bilen. Heftelser følger bilen og ikke eieren, så du kan fort sitte på en heftelse som ikke er din. Dette kan du sjekke i Brønnøysundregisteret ved å søke opp skiltnummeret.

Når dere har kommet frem til en grei pris dere begge aksepterer vil neste skritt være å signere en god kontrakt.
Dersom du kjøper gjennom oss vil du få en god kontrakt som dekker oss begge.